15 Nisan 2017 Cumartesi

alkali diyet

doğru nefes alarak kandaki oksijen miktarının artırılması alkali olmak için çok önemlidir.

diyetlerde kastan protein kaybedilmemesi için özellikle daha fazla protein önerilir. oysa; yüksek protein alındığı halde diyet yaparken kastan protein kaybedilir. bunun sebebi hayvansal proteinlerin asitlenmeye sebep olmasıdır.
bir diyetle kasları korumanın yolu protein miktarını artırmak yerine alkali besinleri artırarak böbreğin, kasları oluşturan glutamini asit tamponu olarak kullanmasını engellemektir.

*suyu alkali için
*limon, misket limonu, elma sirkesi suyla tüketilince vücudu alkali yapar
*karbonat katarsanız suyun pH'ı alkaliye yükselir
*asitli kaçamaklar yaptığınızda içtiğiniz suyun miktarını artırın

günün kaçamak saati; öğle yemeğinden 2 saat sonra, akşam yemeğinden 2 saat önce.

akşam en ufak parça karbonhidratlı, şekerli besin yediğinizde gece ukuda yaşlanırsınız. akşam yemeğini insülini hareketlendirmeyecek şekilde ayarlarsanız uykuda gençleşirsiniz.

beslenme planı
kahvaltı (doyana kadar)
lor peyniri
salatalık ve diğer yeşillikler
siyah tuzsuz zeytin
4 yumurta beyazı ve 1 sarısı ile omlet veya haşlama
az miktarda tereyağ
keçi, koyun peyniri türleri
1 avokado -limonla-
2 dilim glutensiz ekmek

öğlen
çorba
ızgara hindi/tavuk
salata
balık
zeytinyağlı sebze yemeği
haşlama, buharda pişmiş tüm sebzeler
baklagiller
glutensiz undan makarna-pizza

akşam - öğlen yemeğinden en az 4 saat sonra (18:00 idealdir - 20:00 sınırdır)
ızgara balık
her türlü sebze
hindi eti-tavuk göğsü-kuzu dana eti-dana ciğeri-kelle paça
(yenilen protein miktarının 4 katı kadar çiğ sebze yenmelidir)

yemekleri düşük ısıda, 40 derecenin altında, yavaş ve uzun sürede pişirmeliyiz.

protein diyetlerinin tercih edilme sebebi
hayvansal proteinlerin diyetlerde tercih edilmelerinin sebebi, karbonhidrat ve şeker içermedikleri için insülin cevabı oluşturmamalarıdır.

kemiklerimizi korumak için kalsiyum almamız gerekir. kalsiyumu sütle almaya çalışırız. süt sebep olduğu asitlenmeyle kemiklerden daha çok kalsiyum kaybına sebep olur.

egzersiz sırasında terle kaybedilen sıvıyı yerine koymanın ve laktik asit oluşumuna bağlı asitlenmeyi gidermenin en kolay yolu, saat başına 1 lt yüksek alkali su içmektir.

bikarbonat, sporcularda kasta oluşan laktik asidi azaltır, sporcu dopingidir. bazı özel sporcu içeceklerinde bikarbonat vardır. yorulmayı geçiktirir.
spor yaparken saat başına 1 lt. karbonatlı su tüketmek spor verimini artırır. 1 litreye yarım çay kaşığı eczaneden alınan saf karbonat yeterlidir.

badem sütü içeriğindeki kalsiyum ve magnezyum sebebiyle yüksek alkali yapabilme kapasitesi vardır. haftada iki kez tüketilmesi önerilir.

doğal elma sirkesi
elma sirkesi diyabette, kolesterolü düşürmede, kanserde, kilo vermede, metal zehirlenmesinde, fibromiyaljiye bağlı kas ağrılarında yararlıdır.
elma sirkesindeki malik asit, enerji üretimi sırasında elektron verici olarak çalışır. alkali yapan tüm maddeler gibi fazladan elektronu vardır.
elma sirkesinin kilo vermeye etkisi, alkali özellikleriyle yağ yakımını kolaylaştırdığı ve mevcut glikozun karaciğer tarafından kullanılmasını artırdığı içindir. elma sirkesi kan glikozunu azaltır.

şeker, vücudun kısa dönemde enerji kaynağı ama uzun dönemde en önemli asitlenme kaynağıdır. yiyeceklerden aldığımız fazla şekerin başına gelecekler şöyledir;

*pankreas, şekeri gördüğü anda insülin üretir. insülinin tek derdi kandaki fazla şekerden kurtulmaktır
*insülin, kandaki şekeri hücrenin içine sokmak ister. şeker burada enerjiye çevrilmelidir
*insülin, şekerin bir kısmını ise kasta ve karaciğerde enerji deposu olarak tutmak ister
*kanda hala fazla şeker varsa, insülin bunları yağlarla birleştirip yağ deposuna gönderir

kandaki şeker yeterince azalmadıysa artık insülinin yapacağı hiçbir şey kalmadığı için, vücut mutlaka bu şekeri kandan uzaklaştırmanın yolunu arar. bu yolların sonu çeşitli hastalıklardır.

meyve şekeri olan fruktoz, bizi normal şekerden daha fazla yaşlandırır.

neye mal olursa olsun, şekerin kanda belli seviyenin üstüne çıkmaması sağlanmalıdır. AGE, şekerlenmiş son ürünler anlamına gelir. şekerin proteinlere geridönüşümsüz yapışmasından oluşur. bu yapışma o proteinin esnekliğini bozar. esnekliği bozulup sertleşen proteinlerin bulunduğu organda fonksiyon bozulur.

sadece aç kalarak, kalorileri sayarak, iyi yağları kısarak kilo verirsek, aynaya bakınca kalın belli, soluk mat ciltli, depresyona eğilimli birini göreceğiz. kilo vermek için yağ yemeliyiz. omega 3'ler bizi hem asitlenmeden, hem kilolardan korur.

kaynak: alkali diyet